ɥʇnos uʍop ʎɐʍ – part II

Two days ago I started a journey southwards. After half an hour in Stockholm, where I changed trains, I sat in the X2000 to Malmö – a four and a half hour trip. I looked out of the window to have a look at Stockholm and saw the train crossing the Årstaviken on a high rail bridge.

Then I got tired and tried to fall asleep. Then the landscape got a bit boring. Then it got dark. That’s why my camera stayed in its backpack for a long time. Then our train started to delay more and more. Will I be able to catch my connecting train in Malmö? I knew, there were later trains the same day in case of missing this one, but I was a bit nervous anyway. I was tired and just wanted to end this part of my journey as soon as possible.

Two or three minutes before the departure of my connection we arrived in Malmö. I left the train, and started to run: Where’s track 2B? To the left – to the right – holding left – running down the looong escalator. Where’s the train? Oh – the track changed. Where’s track 1A? The other end of the same platform. Jogging again. Where’s the train? Oh – not here yet. Phew!

Some minutes later I entered the local train to Trelleborg where I finished my 12 hour 40 minute journey and took the short way to my hotel. I checked in, went to my room, took a shower and a photo and soon I was fast asleep.

Ten hours later: I stand on the huge ferry to Sassnitz, Rügen, Germany. The ferry crossing will take a bit more than 4 hours. Twice I am inside to buy small things to eat and to drink, the rest I sit or stand outside having a look at Sweden leaving behind, the open Baltic Sea with nothing in view beside of an offshore wind park and some other ships far away. Some places on deck were quite windy, other were wind-protected so that I can sit in T-shirt enjoying the sun. Two and a half hours later Kap Arkona, the northernmost tip of Rügen comes into view and later the outstretched chalk cliffs of Jasmund. A good hour later the ferry goes ashore in Sassnitz and I am in Germany – for the first time after Christmas 2014.

I think, travelling by ship could be my favourite style of travelling. You are not bound to your seat, you can walk around, you get food (if you want) and you can look at the sea. What a pity, that there’s no ferry from Skelleftehamn to Sassnitz. Come on, shipping companies, it’s both the Baltic Sea, it cannot be so hard …

Some images of yesterday:

7 comments to “ɥʇnos uʍop ʎɐʍ – part II”

 1. Ingela 2016-09-04 11:28

  Både tåg och båt är trevliga sätt att resa. Synd bara att flyget nästan alltid är billigare. Det är väldigt konstigt tycker jag men som jag har förstått det så är en av orsakerna till detta att flyget inte behöver bekosta någon “bana” som väg- och spårbunden trafik gör. Vet inte om det stämmer, men om det gör det så konkurrerar de olika trafikslagen inte på samma villkor.

 2. Annika 2016-09-04 20:12

  Åtminstone i Tyskland är det väl pga skatt: jetbränsle är billig tyvärr. Och oftast är det ju också en tidsfråga….jag älsker tåg- och båtresor i alla fall!

 3. Ingela 2016-09-04 22:03

  Ja, det handlar förstås om tid också. Alla kan ju inte göra som min vän Urpo som cyklar sin velomobil överallt. Men han har en väldigt förstående arbetsgivare och då kan det ju gå. Om man inte ska ha familjen med sej förstås, då blir det problem. Här är han: https://lessco2.wordpress.com/author/urpotaskinen/

  Men i dag lyckades jag boka en tågresa till Stockholm som ska ske lite senare i höst, och tågpriset matchade flygpriset. Det kan bli så när man har två tonåringar med sej då SJ har bättre koll på när det handlar om barn (alltså såna som försörjs av förälder) än vad flygbolagen har. Dessutom sparar man in anslutningsresor och boende två nätter om man åker nattåg och då blir det genast en bättre affär.

 4. way-up-north 2016-09-06 07:26

  Det som tog tid (och pengar) var att jag var och är tvungen att övernatta i Trelleborg både gånger. Annars skulle tåg och färjan har varit billigare och i många fall snabbare också.

  Färjan kostar bara 12 Euro per väg, när man inte har bil. Det är riktig billigt, tycker jag.

  När jag kollade flygresor Skellefteå—Hamburg, var dom båda dyrt och tidskrävande. Det fanns flyg var man behövde byta i Wien eller även Istanbul. Sedan tar det ju 5 timmers tågresa från Hamburg till Binz. Mycket bättre (och roligare) att komma direkt. Det funkar dock bara så bra, därför att färjan går till Sassnitz, som inte är långt bort från Binz.

 5. Annika 2016-09-06 16:15

  12 Euro??? Wow :-)

 6. Ingela 2016-09-06 21:54

  Ja det var prisvärt, färjeresan alltså. Hoppas att du har en bra vistelse i Tyskland, trots rökarna…

 7. way-up-north 2016-09-06 22:32

  Ja, det har jag, Ingela.

Write a comment: